top of page

Plavčík v USA - jak si vybrat agenturu?

Správný výběr agentury je naprosto klíčové pro pohodový průběh jak všech příprav, tak i celého léta v Americe. Mohl bych v tomto článku psát jen subjektivní názory a chválit Lifeguard.cz. To by za a) nebylo fér b) k ničemu by to nebylo, protože vám, kteří se o létu plavčíka v USA teprve rozhodujete, by to nepomohlo. Takže to berte spíš jako zamyšlení na různými možnostmi, které máte.


Chceš jet do USA jako bazénový plavčík?

Pak máš na výběr z několika agentur je na tobě, kterou si zvolíš. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Důležitost jednotlivých parametrů nechávám na vás.

  • péče v USA

  • zkušenosti

  • přístup

  • počet účastníků

  • přímý dosah na dění v USA

  • cena

Na trhu (uvádím zde pouze ČR, na Slovensku je situace podobná) jsou agentury, které posílají do USA každý rok stovky plavčíků, což s sebou může nést pozitiva, ale i zásadní negativa.

  • Výhodou těchto agentur je, že máte jistotu toho, že agentury fungují dlouhodobě, mají za sebou tisíce studentů a to nejen na pozice plavčíka v USA, ale také na jazykové programy a další práce po celém světě. Takže když nechcete jet dělat plavčíka do Ameriky, můžete třeba prodávat suvenýry v národním parku.

  • Jako nevýhodu vnímám fakt, že při více než 200 lidech (jen na lifeguardy, další stovky jsou na jiné pozice) se student stává spíše číslem a nelze mluvit o tak osobním přístupu. Tím se prodlužuje i reakční doba na řešení případných problémů. Zároveň jedna z těchto agentur spolupracuje s velkým množstvím zaměstnavatelů a opět dochází k tomu, že s nimi nemá tak blízký vztah. Samozřejmě chápu, že vyhovět přání např. 20 studentů je jiné, než 150.

A jak to máme my? Zásadní rozdíl je v tom, že agentura je pro mě už 13. rokem hobby k mé full time práci. Ještě v dobách, kdy jsem létal do USA, jsem díky mému bývalému kolegovi, majiteli bazénových firem v USA a zakladateli této agentury, pochopil, že je mnohem lepší soustředit se na menší skupinky studentů, kterým se tak můžu věnovat na 100%. Zároveň pokud je něco váš koníček, děláte to rádi a klidně i po večerech, ale vždy chcete, aby výsledkem byla ta nejlepší kvalita. Proto nemám problém objektivně napsat i naše negativa:

  • Na zajištění účasti v programu Work and Travel USA máme kvalitního partnera, studenti jsou proto v kontaktu jak s námi, tak s naším partnerem. Za poslední roky se ale potvrdilo, že to nikomu komplikace nedělá a naopak se potvrzuje to, že se každý věnujeme tomu, co opravdu umíme. Na mé straně je komunikace s USA a zajištění kurzů plavčíka a partnerská firma se stará o podklady o víza a pojištění v rámci programu Work and Travel.

  • Jako menší agentura nemáme možnost nabídnout desítky lokalit, kde byste strávili léto. Z mého pohledu to není zásadní minus, protože stejně více než 95% všech plavčíků je v metropolitní oblasti Washington DC a blízkých měst, kde jsou naše lokality také.

Proti tomu nabízíme přidanou hodnotu v místech, na kterých si od samého začátku fungování zakládám.

  • Osobní přístup ke každému z vás a rychlost komunikace. S menším počtem lifeguardů mířící do USA je snazší vyhovět vašim přáním a to jak na ubytování, umístění i následná případná komunikace s americkou stranou. Každý rok se mi také stává, že studenti nechápou, jak můžu tak rychle odpovídat na dotazy. Jak jsem psal výše, když je to vaše hobby, tak prostě odpovídáte na emaily okamžitě, protože chcete mít spokojené klienty.

  • Své léto plavčíka v USA můžete strávit u jedné z tří dlouhodobě ověřených menších společností ve Washington DC nebo Virginia Beach, se kterými jsme v úzkém kontaktu. Jakékoliv případné komplikace tak řešíme okamžitě. Jsou to opět menší firmy, ve kterých se snadno v případě potřeby dovoláte i majiteli společnosti.

  • A ano, cena. Posledních 13 let držím nejvýhodnější podmínky na trhu a tak to bude i nadále.

Kurz plavciku do USA

Na co si dát ještě pozor? Ať už pojedete do USA jako plavčíci s kýmkoliv, zkontrolujte si prosím, kolik zkušeností má ten, který vás tam posílá. Často se stává, že po jedné sezóně v USA si někdo udělá agenturu, najde několik studentů a...asi si dovedete představit úroveň všech informací, záchranářského kurzu a možností řešit nečekané situace.


Snad se mi podařilo napsat článek co nejvíc objektivně. Všechny jmenované agentury dělají svoji práci dobře. Je jen na vás, které parametry jsou pro vás důležité a kterou si nakonec vyberete. V každém případě do Ameriky jako lifeguardi leťte! :)


Jo a jestli vás zajímají i jiné možnosti než plavčík v USA, koukněte na tento příspěvek.


81 zobrazení
bottom of page