top of page

Co když se něco někomu stane?

Práce plavčíka v USA je obecně velmi pohodová a lifeguardi si tak užívají parádní léto venku na čerstvým vzduchu, opalovačka, povídání si s residenty... Ale také samozřejmě dbáte na bezpečnost "koupačů" a všech návštěvníků bazénu. Co dělat, když se někomu něco stane? Kdo za to nese odpovědnost?


Na úvod řeknu to nejdůležitejší - není se čeho bát. Pokud dodržíte základní pravidla (= např. nespat ve službě), pak nic nehrozí. Navíc následující situace se stanou cca 1 lifeguardovi z 1000. Za posledních 12 let naši plavčíci volali záchranku 3x a to vždy při úrazech jako je vymknutý kotník, nebo přehřátí ze sluníčka.


Je potřeba si uvědomit, že projdete kurzem plavčíka Amerického červeného kříže, na kterém vás naučíme jak teorii i praxi potřebnou k plavčíkování v USA. A jedno ze základních pravidel, kterým je potřeba se řídit, že musíte poskytnout pomoc jak nejlíp dokážete. Tzn, že i kdyby se stalo to nejhorší, např. starší pán dostane infarkt a vy zavoláte záchranku, poskytnete adekvátní péči, ale už ho nezachráníte, nenesete za to žádnou odpovědnost. Samozřejmě opačná situace by nastala, kdyby se někdo utopil v bazénu a vy jste ho neviděli, protože jste třeba spali, nebo si šli mezi tím koupit svačinu. To jsou ale situace, které logicky nenastanou, proto není potřeba se o nich dál zmiňovat.


Cílem je tedy vždy poskytnout adekvátní péči. Výhodou v USA je, že vždy budou v okolí další lidé, kteří v případě problému dosvědčí, že jste pomoc vykonali a tím plnily povinosti plavčíka.


Čeho se tedy není třeba bát a proč?

Někdo bude mít závažné zdravotní potíže - zavoláte záchranku a poskytnete adekvátní péči.


Je nutné volat záchranku - přijedou do 2minut, rychlost příjezdu proti naší zemi je nesrovnatelná.


Někdo se mi v bazénu topí - skočíte do vody a provedete adekvátní záchranu. Vše naučíme na kurzu.


Tonoucí je rozměrově velký člověk a bojím se, že ho nezachráním - neboj, i to v pohodě naučíme na kurzu.


Proč jsem napsat tento krátký článek? Na tyto otázky se oprávněně ptá naprostá většina budoucích plavčíků v USA. Po vysvětlení situací, které mohou v USA nastat je pak jasné, že není potřeba se těchto událostí bát. Za prvé na ně budete připraveni z kurzu a hlavně - stanou se cca 1 plavčíkovi z 1000.

149 zobrazení
bottom of page