top of page

Výplata, ubytování a náklady

Jedna z klíčových otázek, na kterou se ptají všichni plavčíci letící do USA je samozřejmě otázka vstupních nákladů a mzdy za lifeguarding v USA. Jednoduše se dá říct, že se náklady vrátí a záleží hlavně na způsobu života v USA. Přehled podobných nejčastějších otázek najdeš zde.


Kolik tě léto plavčíka v USA bude stát?

Jako vstupní investici je dobré počítat s necelými 60000,- (více informací k ceně najdeš zde).

V této celkové částce jsou zahrnuté veškeré poplatky vč:

- pojištění po celou dobu platnosti J1 víz

- poplatku za podklady pro víza

- poplatek ambasádě za vystavení víz

- poplatek SEVIS


Ze zkušeností víme, že se náklady během léta spolehlivě vrátí. Na konci léta má většina lifeguardů na americkém účtě cca $1000 - $2000. Je pak jen na tobě, jestli si peníze přivezeš zpět, nebo je procestuješ.


Jakou má plavčík v USA mzdu a jaké jsou z ní srážky?


Američtí lifeguardi dostávají výplatu jednou za 14 dní, zpravidla v pátek. Mzda chodí buď na účet, nebo dostaneš do ruky šek, který si v bankomatu připíšeš na účet. Automatické posílání na účet (tzv. direct deposit) je nejlepší volbou, která je zcela bez práce. Na výplatě (tzv. paycheck) máš vždy přesně uvedené, jaké jsou aktuální srážky. Zpravidla to jsou:

- Daň (státní a federální)

- Ubytování (cca $150/týden, což je běžná cena u všech firem)


Po částech budeš mít dále strženo:

- Uniforma cca $70, což je opět standardní cena za komplet vybavení (plavky, kraťasy, trička, pomůcky pro poskytnutí první pomoci)

- Deposit za apartmán $200-$300 (vratná záloha za apartmán), který se vrací na konci roku po skončení sezóny. Důvod je ten, že někdy studenti apartmán zničí a zaměstnavatel pak doplácí škodu ve výši několika tisíc dolarů. Deposit je dlouhodobě osvědčená metoda, jak získat apartmány zpět neponičené.


Kolik si tedy jako plavčík v USA vyděláš?

Lze si to snadno představit tak, že každých 14 dní budeš mít na paychecku cca $450-$700 čistého v závislosti na odpracovaných hodinách. Je pak jen na tobě, jak s penězi naložíš. Tvé výdaje budou nákupy jídla, výlety, nákupy oblečení, party...


Na konci léta většina plavčíků končí léto s cca $1000 - $2000 na účtu. Samozřejmě jsou i tací, kteří mají $0, někteří mají naopak i více. Záleží na způsobu života každého studenta. Vydělané peníze si můžeš přivézt domů, nebo podniknout nějaký super trip po Americe. Např. $1500 ti bohatě stačí na 2-3 týdny cestování po národních parcích západu USA a Kalifornii, případně můžeš letět i na Havaj.


Takový trip samozřejmě doporučujeme všemi deseti. Je to ta nejlepší odměna, kterou si můžeš po létu lifeguardingu dopřát a garantujeme ti, že na tyhle zažitky nikdy nezapomeneš.


Mrkni na zážitky ostatních na našem Instagramu, neváhej a #pojedtaky

324 zobrazení
bottom of page