top of page

Jak si půjčit auto v USA?


Půjčení auta v USA je jednou ze zásadních věcí a to hned z několika důvodů. Hlavně proto, že v Americe se bez auta na moc míst nedostanete. Městská doprava funguje dobře ve velkých městech. Jinak je to takové čekání na něco, co nemusí vůbec přijet, nebo přijede jindy a ještě moc nevíte, kdy z toho vystoupit. Takže pokud chcete jet na nějaké místo mimo město, cestovat po USA a mít vše víc v klidu, tak je půjčení auta v USA jasnou volbou. Trochu předběhnu a jednoduše doporučuji na půjčení auta v USA využít TURO ;)


Aktuální super tip!

Než se dostanu ke klasickým půjčovnám, super novinkou v USA je internetový portál TURO. Funguje na principu AirBnB, tedy že majitelé aut půjčují svoje auto jiným lidem. Levněji než půjčovny a často vám auto dovezou i na dohodnuté místo. S TURO se lze dostat i na poloviční cenu oproti půjčovně, vše funguje snadno, platba kartou. Můžeme jedině doporučit! A jak už to tak bývá, pokud chcete slevu 25 USD na první jízdu, přejděte na web tímto odkazem a sleva se vám odečte od vaší první jízdy ;).

Tak a zpět k půjčovnám aut v USA...Jak vybrat a rezervovat si auto v USA v klasické půjčovně?

Vůbec prvním krokem je rezervace auta. Víte, na jak dlouho ho budete potřebovat a kde ho vyzvednete a kde vrátíte. Místo vrácení nemusí být stejné jako místo půjčení, ale zkontrolujte si podmínky této “One way rental”, některé půjčovny si účtují extra poplatek i ve výši několika stovek USD. Některé to neřeší vůbec, nebo mají jen symbolický poplatek. Vyplatí se tedy určitě porovnávat mezi společnostmi, jejich podmínky se totiž mění velmi často. Tradiční půjčovny aut v USA pak fungují tak, že buď můžete využít srovnávací servery, nejpoužívanější je např. https://www.rentalcars.com nebo porovnat nabídku konkrétních půjčoven jako Alamo, Hertz, National, Budget, Dollar a dalších.

Na výběr budete mít třídu vozu od nejmenších až po SUV a sportovní modely. V podmínkách je také většinou uvedené, jestli je v rámci ceny i pojištění, nebo se musí objednat zvlášť. Zde záleží na každém, jakou formu si zvolí, pro případ několikadenního cestování pojištění určitě doporučuji.

Pak už se stačí proklikat objednávkovým formulářem a pak si jít auto vyzvednout. Výborně to funguje na letištích, kde vám řeknou “vyberte si nějaké z těchto 20 aut, klíčky jsou uvnitř”. Výběr je pak na vás. Zkontrolujte si všechny škrábance a případná další poškození auta a nechte si je zapsat do formuláře, aby vám pak tuto škodu nedávali za vinu při vrácení auta.

Co je potřeba k půjčení auta v USA?

V první řadě je to váš klasický řidičský průkaz, mezinárodní řidičák (vystaví vám ho na počkání za 50Kč na úřadě, takže si ho nechte udělat před odletem), pas a bankovní karta(y). Zde je to někdy trochu zamotané, protože většinou půjčovny chtějí při půjčení auta nějaký depozit a proto si vyžádají vaši kreditní kartu. Chtějí kreditní, ale když jim dáte vaši českou debetní kartu, vše je ok. Paradoxně někdy se stalo, že jejich systém evropskou kreditku odmítl. Proto se hodí mít u sebe radši obě. Půjčovna z karty “strhne” pár set dolarů (nebo ekvivalent v domácí měně) jako deposit a při vrácení auta vám ho zas vrátí na kartu. Poprvé je z toho člověk trochu vystrašený, že mu strhli půjčovné dvakrát, ale je to běžná praxe a není se čeho bát.

Je to jednoduché, určitě doporučuji využít již zmíněné TURO, ale i klasické půjčovny jsou ok, jen poněkud dražší.

UBER a další přepravní služby v USA

Jak jsem psal v článku s tipy k půjčení auta a doporučoval jsem službu TURO, tak pro přepravu po městech v USA musím jednoznačně doporučit dobře známý a oblíbený UBER nebo jeho levnější variantu v New Yorku LYFT.



Myslím, že není třeba dlouho vysvětlovat jak UBER nebo LYFT fungují. Stáhnete si aplikaci, registrujete se, zadáte platební kartu a na dvě kliknutí si v aplikaci objednáte auto. Po skončení jízdy se vám peníze automaticky strhnou a na email přijde účet.

Pro výhodnější cestování se opět registrujte přes tyto odkazy - získáte cca 20 USD slevu na první jízdy u UBER i LYFT.

345 zobrazení
bottom of page