top of page

Co mě čeká prvních několik dní a týdnů po příletu do USA?


Přílet do USA představuje opravdu velký culture shock. Najednou je všechno tak nějak větší a to od lidí a jídla až po šířku jízdních pruhů na silnici. Máte v hlavě angličtinu ze školy a najednou zjistíte, že amíkům vlastně nerozumíte. Lidi se na vás v obchodě zvláštně usmívají, jsou velmi entuziastičtí a vy tak trochu nevíte, co si o tom všem myslet. Take it easy, je to normální a za pár dní už vám to přijde normální. Je to prostě jiná země, jiná mentalita a jiná pravidla chování jak v práci, tak v osobním životě.

V této části nebudu psát nic o bazénech, spíš se budu věnovat praktickým tipům, které se hodí pro jakoukoliv návštěvu Ameriky.

Po příjezdu na apartmán si co nejdřív někde najděte wifi, ideálně v místní lobby, McDonaldu, Starbucks apod, kde mají pro hosty wifi zdarma. Koukněte na mapu, trochu se zorientujte a běžte si nakoupit jídlo. Poblíž určitě bude nějaký Shoppers, Giant nebo Walmart. Vyplatí se vyřídit si jejich member card - slevovou kartičku. V Americe jsou slevy na jiném levelu než u nás a opravdu se vyplatí. Běžně tak dostanete dvě balení za cenu jednoho, zvýhodněné ceny při koupi více kusů apod.



Další věcí, která se vám bude velmi hodit je zařídit si na apartmán vlastní wifi. Výjimkou je pár lokalit, kde máte internet zdarma od resortu, kde bydlíte (to skoro není skoro nikde), nebo přemluvíte sousedy, ať vám dají heslo na tři měsíce za pár dolarů, nebo prostě najdete otevřenou wifi síť. Pokud ani jedna možnost není k dispozici, vygooglujte si možnosti wifi připojení od lokálních poskytovatelů jako např. Comcast, T-Mobile, Verizon, AT&T a další. Pak stačí porovnat nabídky, objednat a za pár dní jste online. Na celý apartmán tak wifi přijde na cca 30 USD měsíčně, což může být kolem max 10 USD na osobu. Pohoda, vyřešeno, jste online. Jen si určitě ohlídejte uzavření smlouvy na dobu neurčitou, abyste ji mohli pak kdykoliv bez závazku vypovědět.

Jak si otevřít bankovní účet v USA jsem již psal zde. Radši jsem vše popsal víc detailně, aby celý proces pro vás proběhl hladce. Bankovní účet se vám hodí a to co nejdřív, tak s tím zbytečně neotálejte.

Social Security Number je moc důležitá kartička, kterou si můžete jít zařídit nejdříve 3 týdny po příletu do USA. Její vyřízení zabere přibližně hodinu až tři podle fronty před vámi. Je to ale nutnost, protože tímto krokem budete zaregistrovaní v daňovém systému USA. Kdykoliv byste pak někde v USA žádali o práci, jedna z prvních otázek je, jestli máte SSN. Díky tomu vám bude správně chodit výplata, budou vám strhávat daně a následně také vracet daně zpět - o vrácení (refundaci) daní z USA si brzy můžete přečíst další článek.

Tipů a rad na první dny v USA je samozřejmě mnohem a mnohem víc, ale kdybychom vám je všechny napsali, pak byste přišli o všechna krásná překvapení, která v USA zažijete ;). Enjoy!

173 zobrazení
bottom of page