top of page

Souboj New Yorských mrakodrapů


New York. Město, které nikdy nespí.

A taky nepochybně nejnavštěvovanější město v USA všemi našimi plavčíky. Říkali jsme si, že by bylo docela fajn srovnat tři mrakodrapy a nechat se oslnit pohledem na New York z ptačí perspektivy. Top of The Rock, Empire State Building nebo One World Observation Deck? Který výhled stojí za to a který naopak vynechat?

Top of The Rock

48th and 51st Street | https://www.topoftherocknyc.com | Vstupné $36 pro dospělého


Top of The Rock | Výhled na jižní část Manhattanu s Empire State Bulding a One World Trade Center

Vyhlídka Top of The Rock, která je součástí Rockefeller Center možná není tak známá jako Empire State Building, rozhodně ale stojí za to!

259 metrů vysoká budova z roku 1933 je sídlem NBC (americká televizní stanice) a vysílá se odtamtud několik známých show jako třeba Saturday Night Live. Pohled z Top of The Rock byl podle nás nej hned z několika důvodů. Ve výhledu nepřekáží upatlané sklo ani plot, kde musí člověk hledat mezeru pro objektiv foťáku.

Tip? Dorazte na západ slunce. A radši si tento čas na místě předem rezervujte, jinak se vám může stát, že bude plno a pustí vás nahoru až za tmy. Taky je to krása, ale mít možnost vidět New York při západu slunce je k nezaplacení. Nás ten pohled ohromil tak, že jsme nahoře zůstali asi dvě hodiny, nekecám 😃 Mobily a foťáky jsme zaplácali miliardou fotek za světla, při západu a o nočním New Yorku ani nemluvím!


Top of The Rock | Výhled na severní část Manhattanu a Central Park

360° pohled si z téhle vyhlídky užijete opravdu ze všech stran. Všude je totiž co vidět. A protože se budova nachází v samém srdci mezi všemi výškovými budovami New Yorku, budete mít pocit, že je všechno blízko. A ono je!

Sečteno a podtrženo. Top of The Rock nabízí podle nás Top výhled na celé město.

One World Observatory


285 Fulton Street | https://oneworldobservatory.com/en-US | Vstupné $34 pro dospělého


One World Trade Center nebo taky Freedom Tower stojí hned vedle památníku Dvojčat, které byly zničeny během teroristického útoku 11. září 2001. S celkovou výškou 541,3 metrů se řadí mezi nejvyšší budovy světa. Zajímavostí je, že kvůli smutné historii místa, kde byl mrakodrap postaven, je budova ostře střežená a měla by být schopna odolat nárazu letadla. Zabezpečovací systém v okolí je schopen detekovat pochybná vozidla i lidi, pohybující se v blízkosti.

One World Observatory byla jedna z posledních vyhlídek, kterou jsme v New Yorku navštívili. Byla otevřena až v listopadu 2014 a do té doby jsme stihli projít ostatní zmíněné mrakodrapy. A musíme říct, že výhled je prostě dokonalý. Než se dostanete až nahoru na vyhlídku, čeká člověka typické americké focení před zeleným plátnem (aby vás následně mohli zasadit na pozadí překrásného New Yorku a prodat vám ji za milion 😃 klasika). Potom přijde jeden WOW efekt, o který bychom neradi připravila ty, kteří ve World Trade Center nebyli a už se kocháte.

Stejně jako Top of The Rock i tahle vyhlídka nabízí 360° pohled.

Člověk se může procházet dokola a tím, že je budova umístěná úplně na spodní části Manhattanu, vidíte zase něco trochu jiného. Brooklynský most, Brooklyn, Sochu Svobody nebo New Jersey. Výhledy jsou tady stejně nádherné, jen už nejste obklopeni všemi mrakodrapy a nedohlídnete na Central Park.

Návštěvu One World Trade Center jednoznačně doporučujeme opět na přelomu večera, abyste si vychutnali pohled na západ slunce i noční New York.

The Empire State Building

5th and 34th Street | http://www.esbnyc.com | General Admission $37

381 metrů vysoký Empire State Building není nutné představovat. Observation deck je stejně jako Top of The Rock přímo v hlavním okolí všech mrakodrapů, takže v podstatě získáte dost podobný pohled. Jen s malými rozdíly, které ve výsledku vlastně až tak malé nejsou.



1) Okolo observation decku je plot, takže na téhle vyhlídce to prostě bude fotka vás, New Yorku a pletiva 😃 Plot byl instalován po tom, co se v jednom týdnu v roce 1947 pokusilo spáchat sebevraždu pět lidí. Část vyhlídky je ale uvnitř a musím přiznat, že fotky u Empire State okýnka mají taky něco do sebe! 😊

2) Na Central Park tolik nedohlídnete, protože Empire State Building je od něj dál a na druhé straně nemáte druhou Empire State Building, která by dotvářela (alespoň pro mě) ten typický pohled na New York.

Neříkáme, že je výhled z Empire State špatný, jen se nám líbí mít tuhle budovu jako součást výhledu 😃 Malý tip na závěr. Zajděte večer na drink do 230 Fifth Rooftop Bar a užijte si pohled NA svítící Empire State Building!

Ať už ale půjdete na kterýkoliv mrakodrap v New Yorku, určitě to bude skvělý zážitek. New York opravdu nikdy nespí a jeho atmosféru si užijete i v 500m nad zemí.

172 zobrazení
bottom of page