top of page

Jak si založit bankovní účet v USA?


Jedním z prvních kroků, které je po příletu do USA vhodné udělat, je založit si americký bankovní účet. Je to snadné a vaše J1 studentská víza vám dávají mnoho výhod. Pokud byste totiž navštívili Ameriku na cestovní víza (ESTA), banky vám účet nebudou chtít otevřít, protože zkrátka nemají jistotu, že na účet budou chodit nějaké peníze a budete ho tak aktivně využívat. Díky J1 studentským vízům máte povolení pracovat a váš zaměstnavatel vám bude posílat výplatu přímo na váš účet.

Jak tedy na to?

Doporučuji se podívat na aktuální akce jednotlivých bank a hledat oblíbené „paperless“ účty, které jsou zdarma, pokud využíváte jen online bankovnictví (nechodí vám papírové výpisy) a zároveň veškerá správa účtu probíhá přes bankomat (ATM) nebo online. Během léta budete stejně potřebovat jen vybírat z účtu, platit kartou a nechat si tam posílat výplatu. Paperless účet tedy bohatě stačí.

Druhým tipem, jak vybrat vhodnou banku v USA, je podívat se na jejich webové stránky a hledat akce typu 100 USD bonus za otevření účtu s vkladem minimálně 100 USD nebo 25 USD za doporučení kamaráda a podobně. Tyto akce jsou velmi časté právě v letních měsících a nepřímo určené právě pro studenty s J1 vízy, kteří letí do USA na program Work and Travel. Kombinací těchto akcí se dá vydělat klidně i 200-300 USD a to už je slušný dárek na začátek léta. Některé banky mívají i možnost si zvolit vlastní vzhled vaší platební karty, takže klidně můžete mít kartu s vaší fotkou třeba z New Yorku.


Až si projdete jednotlivé nabídky bank a vyberete si, běžte pak kdykoliv osobně do banky s tím, že si chcete otevřít ten daný typ účtu. Není se čeho bát, na studenty jsou zvyklí a většinou velmi ochotně vše srozumitelně vysvětlí. Otevření účtu většinou trvá 30-60 minut.

S sebou si určitě vezměte pas a ještě jeden doklad totožnosti (řidičák, občanka), Social Security Number (kartička s vaším daňovým číslem v USA, kterou si necháte vystavit brzy po příletu, více informací zde), všechny papíry od vízového sponzora vč. DS2019 – tyto dokumenty nechtějí vidět vždy, ale hodí se je mít u sebe; a také tzv. „proof of address“. Proof of address je důkaz o tom, že bydlíte tam, kde v USA bydlíte. Obvykle chtějí 2 tyto důkazy a je to hlavně ze dvou důvodů: Potvrdí si tak, že když vám následně pošlou platební kartu poštou, převezmete si ji. Zároveň je to pro banku pojistka, že pravděpodobně za 14 odcestujete a účet třeba už nebudete používat. Proof of address jsou nejčastěji účty např. výplatní pásky od zaměstnavatele, na kterých je uvedené jak vaše jméno, tak i adresa. Dále reklamní letáky s vaším jménem a adresou, vyúčtování např. za internet a další.

K účtu dostanete také platební (debetní kartu). Proto když pak budete v USA platit kartou, tak se vás terminál často zeptá, jestli platíte Debit, nebo Credit. Ve výsledku to bývá celkem jedno, ale aby platba vždy prošla bez komplikací, zvolte Debit. Karty jsou většinou klasické embosované Visa nebo MasterCard karty. S kartou pak můžete v USA bez problému platit vaše veškeré nákupy a online transakce. Pokud byste si ale chtěli půjčit auto, pak ne vždy tuto kartu můžete použít. Půjčovny totiž chtějí nějakou záruku a tou je nejčastěji ve formě blokování určité částky z vaší kreditní karty. Pro tyto případy je nejlepší jim dát jakoukoliv českou kartu (i když není kreditní) a jejich systém to schválí a budou vám tyto peníze blokovat z domácí karty. Více tipů k půjčení auta v USA najdete zde.

Karta vám na apartmán většinou přijde do 5-12 pracovních dnů, proto je dobré mít na začátek dostatek hotovosti nebo samozřejmě můžete platit i kartou, kterou platíte běžně v Evropě. Po skončení léta si účet nemusíte rušit, jen si ověřte, že neplatíte žádné poplatky za vedení účtu. Americký účet se vždy hodí, můžete si na něm nechat i vydělané peníze na další léto nebo při další návštěvě USA na něj jen vložit dolary a platit tak bez dalších měnových konverzí a poplatků, které by si jinak banky účtovaly.

Všechny výše zmíněné tipy k založení amerického bankovního účtu pravidelně mají v nabídkách největší banky a jejich služby bych proto doporučil využít. Patří mezi ně Bank of America, Wells Fargo nebo SunTrust.

Držíme se založením bankovního účtu v USA palce a ať vám nové platební karty přinesou hodně zážitků i radosti!

750 zobrazení
bottom of page